De Bakker

Hallo!

 

Ik ben Sam Batink. Geschoold als cultureel antropoloog en oprichter van zelfoogsttuin Tuinen van Hartstocht.  Na een cursus desembrood bakken en het bouwen van een houtgestookte broodoven, begon ik de zaterdagen  brood te bakken voor mijn gezin de leden van de tuin. Deze hobby liep al snel uit de hand en in oktober 2018 heb ik de stap gemaakt om hier mijn beroep van te maken en de bakkerij te verhuizen naar Culemborg.

HOE DAT GEKOMEN IS:

In november 2015 liep ik als cameraman met Urgenda mee naar de de klimaattop in Parijs. Een avond kwamen we te overnachten bij François en Catherine Bouderlique in Montbrehain. Naast dat ze een huisartsenpraktijk aan huis hebben, bakt François op zaterdag brood voor het hele dorp.

Francois had stad en land afgezocht naar lekker zuurdesembrood, en toen hij het nergens vond, besloot hij het heft dan maar zelf in handen te nemen. Op ambachtelijke wijze bakt hij nu de lekkerste broden voor zijn gezin en iedereen om hem heen. Ik wilde weten hoe, en stond midden in de nacht op om te kijken hoe hij het deeg kneedde in een trog en het brood afbakte in een grote houtoven.

LES VAN JORIS

Ik heb het vak geleerd bij Joris van Jorisbrood in Lunteren. Hij maakt als één van de weinige in Nederland, Franse stijl zuurdesem broden. Hij reageerde gelijk enthousiast op mijn eerste verzoek om mee te werken en te leren en ik dank het overgrote deel van mijn bakkerskennis en recepturen aan hem.